Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

Hegybor, dűlőbor

jan. 30. Hegybor, dűlőbor

Február 24-én piacra kerül az első, immár a Bortörvény és a Csopaki Kódex előírásai szerint is „hegybor”-nak nevezhető tétel – a Jásdi Csopaki Hegybor.  Egyúttal új évjárattal- a 2015-össel és a 2016-ossal mutatkozik be a Jásdi Borteraszon ugyanazon a napon a Siralomvágó és a Lőczedomb is.

A 2012. óta működő Csopaki Kódex, amely korábban csak a dűlő-borok termelését szabályozta, 2017 szeptemberétől új szintre lépett. Kiegészült a „Csopaki hegybor” szigorú szabályozásával és mintegy mintaként bele került az állami termékleírások rendszerébe. A balatoni termékpiramisnak mostantól van csúcsa és van középső szintje. A leírások és kritériumok áttekinthetőek mindenkinek, aki jártas akár a burgundi, akár a wachaui borok világában. Korlátozásai 63 hl/ha a hegybor, 39hl/ha a dűlő-borok esetében, ezekéhez mérhető. Minőségi paraméterei érthetőek és számon kérhetőek, pontosan leírják a borok karakterét, szemben a semmit sem jelentő és mindent megengedő OEM vagy OFJ – szabályokkal. Összehasonlításképpen a ma érvényes Badacsonyi OEM, Tokaji OEM vagy a Balatonfüred-Csopak OEM 100hl/ha. A Csopaki hegyborok alkohol értékei 11,5%-14% között mozoghatnak, titrálható savértékük el kell, hogy érje a 4,8%0-et. Ua. pl. a Tokaji vagy Badacsonyi OEM fehérborok alkohol-értékei semmit mondóan 10,6 százaléktól 16-ig terjedhetnek, a Tokaji szárazborok minimális savszintje 3,5%0 a Badacsonyiét a termékleírás nem garantálja.

A csopaki hegyborok és dűlő-borok szőlő-alapanyaga csaknem teljes egészében a termelők saját birtokairól származnak.

A termékpiramis alap szintje lehetne két éve a Balatoni Kör fontos terméke: a „Balaton bora”.  A Csopakihoz hasonlóan legalább 85%-ban Olaszrizlingből készülő OFJ borokból hektáronként 120 hl termelhető. Az önként vállalt paraméterek – a 12-13% alkohol szigorúbb, mint bármelyik másik termékleírásé, nem írnak elő azonban titrálható sav-minimumot, ami így – a piramisnak ezen a szintjén teljesen érthetően – karcsúbb, vékonyabb borokat jelent. A Balatoni Kör, a brand tulajdonosaként egyelőre nem lépte meg a termékleírás nagyobb kötöttségekkel járó intézményesítését. A brand egyik legvonzóbb előírása az önként vállalt „fair trade” – azaz, hogy felvásárlás esetén a termelőnek egy a borvidék legnagyobb termelőinél szokásosnál 20-30%-kal magasabb árat garantál. Ez a termék lehetne a hétköznapok bora a Balatonról, amennyiben termelése elérné a szükséges kb. 1 millió palackos mennyiséget.

A Balatonon kialakuló termékpiramis mindhárom szintjének szigorú előírása, hogy fajta és termőhely-karakteres száraz fehérboraik, ugyanúgy mint Wachauban vagy Burgundiában kizárólag egészséges szőlőből készülhetnek szemben az OFJ- vagy OEM boroknak a szürkerothadással szemben megengedőbb szabályaival.

A Csopaki hegybor, amit húsz éve Csopaki rizling-ként megszokhattak, etalon lett, amelyet remélhetően más borvidékeink európai módon szabályozott hegyborai fognak követni.

Jásdi I.

Címkék: balatonborcsopakiCsopaki Kódexdűlőborelsőhegyborolaszrizlingsajtótájékoztatószakmailag
Legutóbbi bejegyzések
  • Vörös Balaton 2023
    2023. november 15.
  • Együttműködésben a tájjal és a természettel
    2023. június 01.
  • Olaszrizling szerintünk 2023
    2023. január 17.
  • Olaszrizling szerintünk 2022
    2022. május 10.
  • Vörös Balaton 2021
    2021. november 14.
  • Jásdi István: Az örök vírus
    2021. március 29.
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
  • Egyszer volt szüret – 2019
    2019. szeptember 24.
  • Szerintünk…
    2019. február 11.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő természetesség tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by