Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

Együttműködésben a tájjal és a természettel

jún. 1. Együttműködésben a tájjal és a természettel

Immár 25 éve műveljük a szőlőket és készítjük a Jásdi borokat együttműködésben a tájjal és a természettel.

Aki innen körülnéz, annak nem kell magyarázkodnunk. A terméskővel fedett Terasz nem akar versenyezni a táj régebbi épületeivel: a lassan kétszáz éves, klasszicista püspöki borházzal vagy a református templommal. Együtt belesimulnak a Csopak és Paloznak között fekvő, szőlővel borított völgybe.

A ház körül fekvő szőlők állapotát naponta érzékeljük ablakainkból. A művelésében nincsen szükségünk gyom-és rovarirtó szerekre. A talajt olyan ritkán bolygatjuk, amennyire csak lehet. Egészséges szőlő csak a talaj felszínén és a mélyben is ép élőkörnyezetben terem. Értünk is dolgoznak a talaj lakói és a talajtakaró növényzetben élő rovarok, madarak.

A tornácon nyaranta tíz- tizenkét molnárfecske pár költ, van, hogy háromszor is. Esténként a helyüket denevérek veszik át a levegőben. Segítségünkre vannak a zivatarokat rendszeresen követő, szárító bakonyi szelek is. Egy-egy átlagos évben fele annyi gombaölőszeres permetre van szükségük, mint az ország más tájain. 2021-ben és 22-ben mindössze háromszor permeteztünk.  Természetesen zöld szerekkel.

Az ősi kőből rakott pince ideális helyszín a borok egészséges fejlődéséhez. Borválogatásainknál a feldolgozás során kerüljük a fölös beavatkozásokat, spontán, itt honos élesztővel erjednek és nem használunk föl szintetikus vegyi anyagokat. Válogatásainkat nem szűrjük. Könnyített palackokba töltjük és natúr karton dobozokba csomagoljuk borainkat.

Minden lehetséges felületen – ahol nem zavarja a táj képét – napelemeket telepítettünk, és a rendelkezésünkre álló összes eszközzel törekszünk a fenntarthatóságra. Azt szeretnénk, ha a kis birtok és a kétszáz éves borház utánunk is jól szolgálná gyermekeink, unokáink nemzedékét, az általunk gondozott tájban gyönyörködhetnének az ide látogatók és a csopaki borok száz év múlva is messzire vinnék a vidék hírét.

Címkék: Csopaktermészetesség
Legutóbbi bejegyzések
  • Vörös Balaton 2024
    2024. október 03.
  • Olaszrizling szerintünk 2024 TELTHÁZ
    2024. január 11.
  • Vörös Balaton 2023
    2023. november 15.
  • Együttműködésben a tájjal és a természettel
    2023. június 01.
  • Olaszrizling szerintünk 2023
    2023. január 17.
  • Olaszrizling szerintünk 2022
    2022. május 10.
  • Vörös Balaton 2021
    2021. november 14.
  • Jásdi István: Az örök vírus
    2021. március 29.
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő természetesség tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by