Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

Hegybor, dűlőbor

jan. 30. Hegybor, dűlőbor

Február 24-én piacra kerül az első, immár a Bortörvény és a Csopaki Kódex előírásai szerint is „hegybor”-nak nevezhető tétel – a Jásdi Csopaki Hegybor.  Egyúttal új évjárattal- a 2015-össel és a 2016-ossal mutatkozik be a Jásdi Borteraszon ugyanazon a napon a Siralomvágó és a Lőczedomb is.

A 2012. óta működő Csopaki Kódex, amely korábban csak a dűlő-borok termelését szabályozta, 2017 szeptemberétől új szintre lépett. Kiegészült a „Csopaki hegybor” szigorú szabályozásával és mintegy mintaként bele került az állami termékleírások rendszerébe. A balatoni termékpiramisnak mostantól van csúcsa és van középső szintje. A leírások és kritériumok áttekinthetőek mindenkinek, aki jártas akár a burgundi, akár a wachaui borok világában. Korlátozásai 63 hl/ha a hegybor, 39hl/ha a dűlő-borok esetében, ezekéhez mérhető. Minőségi paraméterei érthetőek és számon kérhetőek, pontosan leírják a borok karakterét, szemben a semmit sem jelentő és mindent megengedő OEM vagy OFJ – szabályokkal. Összehasonlításképpen a ma érvényes Badacsonyi OEM, Tokaji OEM vagy a Balatonfüred-Csopak OEM 100hl/ha. A Csopaki hegyborok alkohol értékei 11,5%-14% között mozoghatnak, titrálható savértékük el kell, hogy érje a 4,8%0-et. Ua. pl. a Tokaji vagy Badacsonyi OEM fehérborok alkohol-értékei semmit mondóan 10,6 százaléktól 16-ig terjedhetnek, a Tokaji szárazborok minimális savszintje 3,5%0 a Badacsonyiét a termékleírás nem garantálja.

A csopaki hegyborok és dűlő-borok szőlő-alapanyaga csaknem teljes egészében a termelők saját birtokairól származnak.

A termékpiramis alap szintje lehetne két éve a Balatoni Kör fontos terméke: a „Balaton bora”.  A Csopakihoz hasonlóan legalább 85%-ban Olaszrizlingből készülő OFJ borokból hektáronként 120 hl termelhető. Az önként vállalt paraméterek – a 12-13% alkohol szigorúbb, mint bármelyik másik termékleírásé, nem írnak elő azonban titrálható sav-minimumot, ami így – a piramisnak ezen a szintjén teljesen érthetően – karcsúbb, vékonyabb borokat jelent. A Balatoni Kör, a brand tulajdonosaként egyelőre nem lépte meg a termékleírás nagyobb kötöttségekkel járó intézményesítését. A brand egyik legvonzóbb előírása az önként vállalt „fair trade” – azaz, hogy felvásárlás esetén a termelőnek egy a borvidék legnagyobb termelőinél szokásosnál 20-30%-kal magasabb árat garantál. Ez a termék lehetne a hétköznapok bora a Balatonról, amennyiben termelése elérné a szükséges kb. 1 millió palackos mennyiséget.

A Balatonon kialakuló termékpiramis mindhárom szintjének szigorú előírása, hogy fajta és termőhely-karakteres száraz fehérboraik, ugyanúgy mint Wachauban vagy Burgundiában kizárólag egészséges szőlőből készülhetnek szemben az OFJ- vagy OEM boroknak a szürkerothadással szemben megengedőbb szabályaival.

A Csopaki hegybor, amit húsz éve Csopaki rizling-ként megszokhattak, etalon lett, amelyet remélhetően más borvidékeink európai módon szabályozott hegyborai fognak követni.

Jásdi I.

Címkék: balatonborcsopakiCsopaki Kódexdűlőborelsőhegyborolaszrizlingsajtótájékoztatószakmailag
Legutóbbi bejegyzések
  • Vörös Balaton 2024
    2024. október 03.
  • Olaszrizling szerintünk 2024 TELTHÁZ
    2024. január 11.
  • Vörös Balaton 2023
    2023. november 15.
  • Együttműködésben a tájjal és a természettel
    2023. június 01.
  • Olaszrizling szerintünk 2023
    2023. január 17.
  • Olaszrizling szerintünk 2022
    2022. május 10.
  • Vörös Balaton 2021
    2021. november 14.
  • Jásdi István: Az örök vírus
    2021. március 29.
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő természetesség tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by