Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

BLOGBEJEGYZÉSEK

Minerális? Normális?

mineralis-normalis

feb. 28. Minerális? Normális?

Hamar az orrára koppinthatnak annak, aki egy borban (zömmel száraz, jó savú fehérekben) minerális aromákat, ízeket vél felfedezni. Illatokat csak szerves anyagok hordozhatnak. Azokban pedig nincsenek ásványok. Magnézium, nátrium sem. Amikor a beszélgetés ennyire tudományosba fordul, én inkább elkullogok.

 

A Wine Spectator 250.000 darab borleírásában állítólag 25.000-szer fordul elő az ásványos, mint jelző. Gyakrabban, mint a gyümölcsös vagy a florális. Állítólag a tesztelők sem ugyanazt értik a szó alatt. Ez derült ki, amikor a tesztelőket tesztelték.

 

Tény, hogy a szó Franciaországban sem korábban, mint néhány évtizeddel ezelőtt kezdett elterjedni. Valamivel azután, hogy a Chablis-ról kiderült, hogy több, mint üdítőital.

Az ásványos jelzőt mai napság legtöbbször Chablis-kkal, Loire-menti fehérekkel, rajnai tételekkel kapcsolatban használják Nyugaton. Itthon somlói bazalton, mádi riolittufán vagy csopaki permi homokkövön termett borok jelzője. Leginkább chardonnay-k, rajnai rizlingek, chenin blanc-ok és igen… olaszrizlingek. Jelzőként inkább jó savú tételekre, mint régies, alkoholos borokra aggatják.

 

 

Jó, de akkor mégis mit érezhetünk, amikor az illatban krétát, tűzkövet, petrolosságot érzünk? Kutatók az élesztősejtek héjában, az illatokat felszabadító enzimek szerkezetében fedeztek fel ásványi anyagokat. Az említett szőlőfajták erjesztése során is felszabadulhatnak szerintük olyan (zömmel kén-) vegyületek, illatanyagok, amelyeket a kóstolók minerálisként azonosítanak. A zamatokban ritkán előforduló sós ízek jöhetnek magnézium- vagy nátrium-kloridból.

 

Csopakon számos kísérletet folytattak egyetemi emberek. Stefanovits Pál és Nagymarosi András is. Talajanalízist levél-, fürt-, must- és boranalízis követett. Minden fázisban több magnézium-sót mutattak ki, mint más borvidékek mintáiban. Akárcsak a csopaki ásványvízben.

 

A sókat a tesztelők jól azonosítják a francia kísérletekben is. Jelenlétük jobban észlelhető frissebb, savasabb borokban. Hozzáteszem, szerintem emelik az adott borokban tapasztalható savérzetet. Organoleptikai grafikonokon jól követhetően eredményeznek hosszabb ízeket, és csökkentik egyúttal a húzós, tanninos jelleget, erősítik némiképp, érdekes módon az édességérzetét is. Hordozhatnak persze kesernyés ízeket is.

 

Nem az egyetlen dolog, amiben a borászati kutatók és a kóstolók más hullámhosszon vannak. Egyetemi emberek száz éve kiátkozták a spontán (fajélesztő felhasználása nélkül történő) erjesztést. A spontaneitás kockázatával tisztában vagyok, így sokakkal osztott meggyőződésem, hogy (autentikus) termőhelyi karakter a borban, idegenből hozott élesztőtörzsekkel nem érhető el. Kísérletek igazolják, hogy egyes élesztők fokozzák a borban a “sósság” érzetét.

 

Addig is, amíg a világ kutatói egyetértésre jutnak abban, hogy érezhetjük-e a borokban, azt, amit amúgy érzünk, én tovább keresem a borokban a nehezen összetéveszthető termőhelyeket, egyedi karaktert, vibrálást amely számomra különlegessé teszi őket. Szerencsére nem vagyok egyedül.

Címkék: ÁsványosBorKarakterKóstolás
Legutóbbi bejegyzések
  • Vörös Balaton 2024
    2024. október 03.
  • Olaszrizling szerintünk 2024 TELTHÁZ
    2024. január 11.
  • Vörös Balaton 2023
    2023. november 15.
  • Együttműködésben a tájjal és a természettel
    2023. június 01.
  • Olaszrizling szerintünk 2023
    2023. január 17.
  • Olaszrizling szerintünk 2022
    2022. május 10.
  • Vörös Balaton 2021
    2021. november 14.
  • Jásdi István: Az örök vírus
    2021. március 29.
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő természetesség tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by