Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

A csillagok mögött

jasdi-istvan-csillagok-mogott-blog

jan. 17. A csillagok mögött

Ükapám is itt a Heumarkt-on (a Szénapiacon) ebédelhetett Bratwurst-ot, ha a bakon egyszer-egyszer maga is elkísérte a jól megrakott lovas szekéren a bécsi fiákeresek lovainak szánt frissen kaszált savanyúfű szénát kis hansági birtokáról. Természetesen nem a Steirereck-ben, ahova mi négyen is szállítás után tértünk be, azt követően, hogy a raktárban kirakodtuk a kétféle Ranoldert, Lőczedombi és Siralomvágó Olaszrizlinget meg a Furmintot. Közép-Európa legjobb éttermének története úgy ötven éve kezdődött.

Bejelentkeztünk úgy két héttel korábban, mert másképpen ismerősként sem juthattunk volna be. A modern épület a Stadtparkban, Johann Strauss aranyozott szobra mögött, kívülről nem hívogató. Üveg- és acél felületek, erősen tagolt struktúra. A bejárat mögött jobbra hostess, balra nagy üvegablak mögött a konyha, ahol körben, láthatólag tökéletesen szervezetten, 12-14 magas sapkás szakács sürgölődik. Nem ez a jó szó, mert fölösleges mozdulatok nélkül végzik a dolgukat.

Amint belépünk, személyesen köszönt bennünket René Antrag, a fő-sommelier – ismerősünk. Régi ismerősként nevünkön szólítva köszönt azonban minket a hostess, akivel, ha igaz, még nem találkoztunk, és a fogadótéren átsiető pincér is. Ez az első nagy varázslat. Az ember akkor is kihúzza magát, ha tudja, hogy itt minden vendéget a nevén szólítanak.

Az ötfogásos menüben folyami rákot, méhviaszban párolt hegyi lazacot, klasszikus esküvői levest – a jó gyomor miatt –, tejes borjút, csokoládés desszertet rendelek. Nem először szállítottunk, nem először ebédelek itt. Az a benyomásom, hogy a tökéletesen friss alapanyagokból, tökéletesen kidolgozott stílusban és kiszámítottan pontos technológiával elkészülő fogásokat álmukból felébresztve is tökéletesen készítenék el a konyhán. Semmi nem kevés, semmit nem visznek túlzásba, kifinomult és elegáns a fűszerezés. Aki klasszikus Wiener Schnitzel-re, Tafelspitz-re vágyik, térjen be az épület túl oldalán a Meierei-be! Itt minden a fine diningról szól.

A térben semmi sem fölösleges, de minden ott van, hogy az ember feszélyezetlenül, kényelmesen a gasztronómiának szentelhesse a következő óráit. Jól megvilágított asztal, nagyszerű evőeszközök, terítő asztalka, kis polc a ridikülnek vagy telefonoknak. A buborékban, ahol ülünk, 5 asztalt látunk, az óriási ablakok a parkra néznek. A további 20-25 asztalról tudunk ugyan, de még a kanalak csörgése sem hallatszik idáig. Kint havas eső áztatja a parkot. Semmi különös – csak éppen tökéletes.
A varázslat máshol van. Miután Winzersekt-et – borász pezsgőt – rendeltünk, van időnk beszélgetni és semmi sem sürgethet bennünket. Odatolják a kenyeres kocsit. Húszféle helyben sütött kenyér és házi vaj közül választhatunk. A helyiséget, ahol minden asztalnál ugyanitt tartanak, betölti a pékségek hajnali illata. A második varázs.

Sorban, kapkodás nélkül érkeznek a fogások, kézről kézre adnak bennünket a pincérek, barátságosan üdvözöl a tulajdonos. A fogásokról mindent megtudunk a személyzettől, de – biztos ami biztos – kapunk minden tál mellé egy német vagy angol nyelvű kártyán rövid leírást is. A borokról az első két tételnél még szakszerűen tárgyalunk Renével, tökéletes a Winzersekt, kitűnő, ropogós wachau-i (nem Codex) grüner veltliner követi. Utána – látva, hogy körülöttünk mindenki így csinálja – rábízzuk magunkat. Nem csalódunk, pedig olyan tételeket kapunk, amelyeket magunktól valószínűleg nem választanánk. A stájer chardonnay-sauvignon blanc dekantálva tökéletesen megy a második fogásokhoz, és utána Rusztról zseniális kékfrankost kapunk a borjúhoz. René ehhez a teremhez – és gondolom, a többihez is – talán tucatnyi bort készített elő. A pincében ott vannak persze a világ legdrágább borai, de az itteni alapanyagokhoz klasszikus Monarchia-beli borok dukálnak. René mindet ismeri személyesen. Szász fiú, osztrák sommelier bajnok. Ő a harmadik varázslat.

A negyedikből nem is tudom, hogyan lett ekkora durranás. Amikor betolták a sajtos kocsit, már minden asztalnál a sajtoknál tartottak. Desszertet persze az érett sajtok tömény levegőjében nem is lehetett volna fogyasztani. Pedig csak a kemény sajtok voltak a levegőn. Az érett puha sajtok fiókjának kihúzásával még sűrűbb lett az élmény. Sajtokkal öt év Párizs után, úgy gondoltam nem lehet már meglepni. A pompásan érlelt brie az újra kitolt kenyeres kocsiról választott parasztkenyérrel új dimenziót jelentett. Végre megértettem, miért választotta Európa arisztokrata színe-virága a bécsi (táncoló) kongresszuson kétszáz évvel ezelőtt a sajtok királyává. A sajtkocsi volt a negyedik varázslat.

Az ötödikre már számítottunk. Amikor az ember úgy gondolja, hogy az élmény fokozhatatlan, akkor még megérkezik a desszertek tűzijátéka. Mondhatnám, hogy a következő, kávé utáni durranás a megérkező számla volt. Az összeg persze minden magyar étterem árait veri. Ugyanakkor egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy nem érte meg. Annak, hogy három órán keresztül inkognitóban utazó királynak érezd magadat, ez az ára.

Jásdi I.

Legutóbbi bejegyzések
  • Vörös Balaton 2024
    2024. október 03.
  • Olaszrizling szerintünk 2024 TELTHÁZ
    2024. január 11.
  • Vörös Balaton 2023
    2023. november 15.
  • Együttműködésben a tájjal és a természettel
    2023. június 01.
  • Olaszrizling szerintünk 2023
    2023. január 17.
  • Olaszrizling szerintünk 2022
    2022. május 10.
  • Vörös Balaton 2021
    2021. november 14.
  • Jásdi István: Az örök vírus
    2021. március 29.
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő természetesség tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by