Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

Szerintünk…

feb. 11. Szerintünk…

Tizedszer jöttünk össze pénteken este Csopakon Olaszrizling termelők. Ha kicsit nyugatosabbak lennénk, hívhatnánk ezeket az alkalmakat „workshop”-nak, mi azonban egyszerűen beszélgetünk, kóstolgatunk és vacsorázunk. Saját pénzünkön. Tíz év alatt így is messzire jutottunk.

Az első években alig összehasonlítható borokat mutattunk egymásnak. Azzal vigasztaltuk magunkat, hogy ez  „egység a sokszínűségben”. Inkább csak káosz volt. Senkinek fogalma nem volt arról, hogy mit is értsen azon, hogy „balatoni bor” , „Szent György- hegyi”, „Csopaki”, „Somlói” vagy éppen „Badacsonyi”

Mostanra sok minden letisztult. Mindenki saját magával versenyez, hogy visszataláljon az origohoz. Huszonhét hibátlan, kifejező bor. Egyéniségek. Mindannyian sokat kóstolunk otthon és idegenben, borversenyeken és vacsorákon. Nem gondoljuk, hogy csak a kiváló évjárat miatt érkeznek poharunkba sorban az izgalmas, termőhelyi karakteres tételek. Tanultunk egymástól, hatottunk egymásra és már nem gondoljuk, hogy a legvastagabb, legalkoholosabb borok a legjobbak. Nem saját magunkat, nálunk régebben itt lévőt, a termőhelyet akarjuk kifejezni.

Ha igaz, rövidesen az állami szabályozás is visszatalál a buta, semmit sem jelentő rövidítésektől a történelmi, egyúttal világszerte érthető bor kategóriákhoz. A jó ivású, könnyed és tiszta ízű „Balatoni”-hoz, a tűzköves „somlói”-hoz, a „füredi”-hez vagy a „dörgicsei”-hez. Az ínyencek a hegyeken belül is kereshetik a különleges, egyedi zamatokat hordozó dűlős borokat: a „Száká”-t, a „Lőczedombi”-t  vagy a „Kántor-tag”-ot.

Szombaton délután aztán a huszonhét borosgazda ellenőrizhette, hogy csak tömeghipnózis áldozatai voltak előző este, csak egymás lelkesedése vette el a tárgyszerű értékelés képességét vagy hasonlóan érez a százegynéhány borértő fogyasztó, aki hetekkel korábban egy nap alatt  szétkapkodta a hagyományos sétáló kóstoló jegyeit. Huszonhét termelő borász állt két-két bora mögött és mivel a rendezvény nem esett a  boros mega-kóstolók hibájába, a páratlan balatoni panoráma hátterével volt hely, volt idő beszélgetni és értékelni.

Ez lehetett az elmúlt évtizedek legszínvonalasabb fehérbor kóstolója széles e hazában. Most már nemcsak, hogy van hova, de van honnét továbblépnünk.

Legutóbbi bejegyzések
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
  • Egyszer volt szüret – 2019
    2019. szeptember 24.
  • Szerintünk…
    2019. február 11.
  • Húsz szüret
    2018. november 19.
  • Hegybor, dűlőbor - Jásdi István
    Tévés szereplés
    2018. április 24.
  • Konyári János
    2018. április 24.
  • Ipacs Szabó István
    2018. április 24.
  • Figula
    2018. április 24.
  • Bodó Judit
    2018. április 24.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by