Skip to content
JasdiJasdi
Jasdi
Jásdi Pince Csopak
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu
  • Főoldal
  • Történet
  • Borok
  • Borterasz
  • Vinotéka
  • Borbárkert
  • Rendezvények
  • Blog
  • Partnerek
  • Kapcsolat
  • hu

Aminek értelme van, az újra fog indulni

ápr. 14. Aminek értelme van, az újra fog indulni

Részlet az eszakipart.hu cikkéből: “Gyakorlatilag mi megtartottuk az összes emberünket, dolgoznak a szőlőben ebben a pillanatban is – számolt be Jásdi István, a Jásdi Pince tulajdonosa és vezetője. Volt, akinek haza kellett utaznia, hogy a lakóhelyén lehessen a járvány idején, de mindenki visszajön, mindenkinek megvan a helye nálunk. Persze most alapfizetést tudunk fizetni, de ahhoz képest, hogy az országban sokan szélnek eresztették az alkalmazottakat, a mi munkatárasaink értik, hogy ez mit jelent.
A szőlőben minden szezonális munkával készen vagyunk, kis szárazság van ugyan, de a gyökérzet mélyre lenyúl, így ez a szőlőinket még nem érinti. Szerencsés vagy szerencsétlen módon decemberben túljutottunk néhány olyan beruházáson, amely időszerűvé vált; megújítottuk a borhűtő-rendszert, traktort vettünk, új prést vásároltunk. Természetesen pályáztunk is ezekre a beszerzésekre még 2018-ban – az már nem olyan természetes, hogy erre a mai napig erre nem válaszolt senki…

A 2019-es évjárat nálunk zseniálisan sikerült, elkezdtük palackozni, megvettünk minden olyan anyagot, ami a következő 8 hónap szállításaihoz szükséges lehet. Folyamatosan palackozunk rossz időben, amikor nem lehet a szőlőben dolgozni. A vinotéka is elérthető, a borterasz is – de miután beülni nem lehet sehova, csak elvitelre lehet kérni. Aktívan vállalkozunk most is, kitaláltuk/meghirdettük a palackposta kezdeményezést, ez zajlik azóta is.

Személyes büszkeségünk volt, hogy elsősorban a gasztronómiába szállítottunk. A most kieső gasztronómia-forgalmat nem lehet pótolni kiszállítással. Két hete leültünk az összes kollégával és megbeszéltük, hogy mi az a minimális forgalom, amivel fenn lehet tartani magunkat, és a munkahelyeket, meg azt is egyenként, hogy kinek mit kell tennie azért, hogy ez így legyen.

Kicsit speciális a helyzetünk, mert Marival mindketten hetvenen túl vagyunk, így „távirányítással” irányítjuk a munkát, működtetjük a gazdaságot, ami nem olyan bonyolult, mert a teraszról mindenkivel egyszerűen tudunk beszélni.
Körülöttünk még mindig van egy darab működő Magyarország, de azt látni kell, hogy ennek a tartalékai végesek. Napi kapcsolatban vagyok a szakma képviselőivel – most szerveztem a húsvéti egészségügyi köszönő-akciót (31 termelő 31 egészségügyi intézménynek juttat el összesen 13,000 palack bort köszönetképpen a munkájukért).
Sokakkal beszélünk – a Szepsy, Bussay, Frittmann, Gere Attila, Figula pincék és birtokok gazdáival, és a helyzet mindenütt drámai. Ami optimizmusra ad okot az az, hogy vannak, akik hozzánk hasonlóan a tartalékaikat felélve működőképesen akarják tartani a borászatot, amíg újraindul az élet.
Az export nálunk mindig csak kiegészítő tevékenység volt – Pozsonyba, Bécsbe, Lengyelországba szállítottunk ki, de nem meghatározó mennyiségben. Akik korábban szállítottak külföldre, azok most mind leálltak az exporttal – decemberben Kína, most legutóbb az Egyesült Államok zárt be. A magyar bor minőségi szegmenseiben az export a helyben vásárló külföldi turistákat is jelentette – ilyen pillanatnyilag nincs.
A borászoknál nem beszélhetünk különleges helyzetről, a mi válságunk a társadalom válsága. Most több korábban előforduló esemény együttes jelenségei figyelhetők meg. A gazdaság úgy leállt sok helyen, mint amikor átvonult a front – ilyen lefagyás háborús időben tapasztalható bizonyos szegmensekben. Csakhogy a jelenlegi válság úgy megy körbe a világon, hogy mire ez a mostani véget érne mondjuk Kaliforniában, addigra lehet, hogy kezdődik egy következő Kínában – nincsen olyan térség, amelyet megkímélnek az események. És félek, hogy ez nem az utolsó vírus volt, ami megjelent a világban. A turizmus befagyott, ami ágazat esetleg még működik, ott meg a piac szűkült be. Ugyancsak a háború óta nem volt olyan alkalom, amely ennyire újragondolásra késztetné az emberiséget – bár nyilván ezt senki nem így képzelte el.
Arra számítunk, hogy aminek értelme van, értelmes emberi tevékenység, az újra fog indulni.A szállításnak és ellátásnak a kisebb körei tartósan megmaradnak. Továbbá annak a generációnak – az unokáinknak – akik teljesen céltalanul élték az életüket, mert mindent megkaptak, semmiért nem kellett dolgozniuk, most újra céljaik lesznek.
A járvány sok új gondolkodást és tevékenységet indíthat el, ami feladatot ad a következő generációnak, és ez sokkal jobb, mintha csak a fogyasztásra koncentrálnának. És bár minden bizonnyal megerősödnek a közelebbi körök földrajzi és emberi értelemben is – a szellemi nyitottságunkat az egész világra meg kell tartani.”
A teljes cikk itt olvasható: http://eszakipart.hu/az-egesz-uzleti-modellt-ujra-kell-gondolni-eszaki-parti-korkep-boraszokkal-ii
Címkék: borosgazdamessage in a bottlepalackpostasajtószereplés
Legutóbbi bejegyzések
  • Olaszrizling Szerintünk online
    2021. február 06.
  • Vörös Balaton – csopaki vírusnapló
    2020. december 17.
  • Ádvent a szőlőhegyen
    2020. december 06.
  • Vörös Balaton 2020 Online
    2020. november 24.
  • Csopak egy unikum
    2020. szeptember 23.
  • Pestiek, vidékiek – Jásdi István jegyzete
    2020. szeptember 23.
  • Szerenád a szőlőben
    2020. augusztus 26.
  • Immunválasz – Jásdi István jegyzete
    2020. július 29.
  • Uniós védettség alá került a Csopaki hegybor
    2020. július 21.
  • Aminek értelme van, az újra fog indulni
    2020. április 14.
  • voros-balaton-side-img
    Palackposta – Az egészségügyi dolgozóknak
    2020. április 09.
  • 072_olaszrszerintunk_thumb
    Palackposta – Unokáink generációjának
    2020. április 07.
  • Egyszer volt szüret – 2019
    2019. szeptember 24.
  • Szerintünk…
    2019. február 11.
  • Húsz szüret
    2018. november 19.
  • Hegybor, dűlőbor - Jásdi István
    Tévés szereplés
    2018. április 24.
  • Konyári János
    2018. április 24.
  • Ipacs Szabó István
    2018. április 24.
  • Figula
    2018. április 24.
  • Bodó Judit
    2018. április 24.
Címkék
advent balaton balatonbor balatonfured Bor borhetek borkóstoló Bormaketing borosgazda Csopak csopaki Csopaki Kódex dűlőbor első Figula füredborhét hegybor HNT ház jóbor Karakter kékszalag Kóstolás message in a bottle olaszrizling olaszrizling szerintünk palackposta Paloznak Piac rendes rendes udvar Rendezvény sajtószereplés sajtótájékoztató szabályok szabályzat szakmailag szerenád a szőlőben Szőlő tisztaság vitorlázás vörösbalaton Ásványos
Powered by